Arta simplităţii nu înseamnă superficialitate, ci arta apropierii de esenţe, pentru a le revela ţie însuţi şi oglindirilor tale în această lume, oamenilor.

luni, 13 mai 2013

FINLANDA - ce "secrete"...publice ascunde cel mai performant sistem naţional de educaţie din EUROPA?

    Sistemul de educație cel mai performant din EUROPA este în Finlanda. Care e rețeta succesului în condițiile în care nu se încurajează competiția? 
    Copiii finlandezi de azi vor fi într-o zi profesioniştii cei mai bine pregătiţi din lume. Nu o spun astrele, ci date obiective: din anul 2000, când OECD a început să elaboreze raportul PISA - Programul pentru evaluarea internaţională a elevilor - Finlanda a ocupat primele locuri ale podiumului în Europa, datorită nivelului excelent al educaţiei sale. Doar 8% dintre elevii finlandezi nu termină studiile obligatorii, faţă de 55% în România sau 30% în Spania, notează ziarul ABC.
    Până la vârsta de 4-5 ani, mai puţin de jumătate din copiii finlandezi merg la grădiniţă şi nu încep şcoala până la 7 ani. Totuşi după doi ani punctajul lor este mai mare decât al celorlaţi copii din ţările studiate de OECD. În primii şase ani de şcoală primară la majoritatea materiilor elevii au singur învăţător, care are grijă ca nimeni să nu fie exclus. Este un mod de a le întări stabilitatea emoţională şi siguranţa de sine. 
     În primii cinci ani nu există note, doar calificative. 
    Nu se caută impulsionarea competenţei şi nici comparaţiile între elevi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu